Biela noc oslavuje 10 rokov v Bratislave: Prvýkrát rozsvieti aj Most Apollo

Čas čítania: 4 minút

V Bratislave od 4. do 6. októbra ožijú námestia, ulice, nádvoria, fasády, nábrežie i zaujímavé interiéry mesta súčasným umením. Tohtoročná festivalová mapa obľúbeného podujatia Biela noc ponúkne vyše 50 zastávok s dielami rôznych žánrov. Návštevníci sa môžu tešiť na rozmanité vizuálne inštalácie, svetelný dizajn, živé vystúpenia aj koncerty, ktoré budú pripravené pre všetky vekové kategórie.

Jubilejný ročník

Najväčší festival súčasného umenia na Slovensku oslavuje 10. narodeniny. V hlavnom meste si Bielu noc počas dekády svojej existencie obľúbili nielen domáci návštevníci, ale aj turisti z okolitých krajín. Z jednodňového podujatia sa postupne stala trojdňová udalosť a organizátori sa nevzdali ani počas pandémie, keď festivalový formát nahradili mesačnou výstavou vo verejnom priestore.

„Už desiatykrát sa mesto naplní umením, rozhovormi a ľuďmi. Prešli sme si rôznymi fázami – od počiatočných problémov, keď mesto kolabovalo pod náporom návštevníkov, cez spoplatnenie interiérov, po pandemické hľadanie kompromisov, až po dnešok, ktorý prináša nové výzvy pre celú kultúrnu komunitu,“ konštatuje umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

„Podarilo sa nám zrealizovať trvalé zásahy do verejného priestoru a oživiť zabudnuté miesta. Čelili sme krízam a finančným problémom, najmä počas pandémie, ktorá ovplyvnila správanie publika a priniesla úbytok partnerov a problémy s financovaním. Momentálne čelíme kríze kultúry, sprevádzanej polarizáciou spoločnosti a zneužívaním tém. Cítime preto ešte väčšiu potrebu otvárať tieto otázky, spájať rozdielne pohľady a ukázať publiku pestrosť, rôznorodosť názorov a spolupatričnosť,“ dodáva.

Biela noc oslavuje 10 rokov v Bratislave: Prvýkrát rozsvieti aj Most Apollo
Zuzana Pacáková, umelecká riaditeľka Bielej noci 2024. Zdroj: archív respondentky

Oslava prinesie netradičné spolupráce a inklúziu

Hlavným lákadlom festivalovej trasy sú monumentálne objekty, ktoré podľa organizátorov vstúpia do dialógu s mestom, jeho architektúrou a jedinečnými interiérmi. Tieto diela výrazne oživia známe mestské zákutia a mnohé z nich pozvú návštevníkov k priamemu kontaktu alebo interakcii.

„Pripravujeme množstvo zaujímavostí s dôrazom na netradičné spolupráce a inklúziu. Spojili sme umenie so športom prostredníctvom multimediálnej performance synchronizovaného plávania. Chceme ho priblížiť aj tým, ktorí k nemu nemajú bežný prístup, preto prinášame diela do domovov seniorov, k odsúdeným v Justičnom paláci a deťom v NÚDCH na Kramároch,“ pokračuje Zuzana Pacáková.

Okrem českých a slovenských autorov sa môžu návštevníci tešiť na diela z Nemecka, Rakúska, Francúzska, Talianska, Poľska, Arménska i Japonska.

„Teším sa, ako sa tento ročník koncepčne vyvinul. Budeme mať možnosť vidieť napríklad algoritmicky naprogramované dielo na dym od Guillauma Cousina z Francúzska, snovú multimediálnu inštaláciu talianskej umeleckej skupiny fuse, interaktívne digitálne zrkadlo od poľského umelca Ksaweryho Computeru či jemnú imerzívnu inštaláciu z nití od Yasuhiro Chidu z Japonska. Ivo Opl z Česka a Suren Manvelyan z Arménska prinesú expozíciu 40 párov zvieracích očí, čo určite poteší najmä našich najmladších návštevníkov,“ dodáva umelecká riaditeľka.“

Biela noc oslavuje 10 rokov v Bratislave: Prvýkrát rozsvieti aj Most Apollo
Imerzívna inštalácia z nití od Yasuhiro Chidu. Zdroj: Biela noc 2024

Väčšina diel bude voľne prístupná

Jedným z hlavných cieľov Bielej noci je priblížiť súčasné umenie širokej verejnosti. Preto je jadro festivalového programu prístupné všetkým zdarma, priamo v mestských uliciach, parkoch, nádvoriach či záhradách. Itinerár, zostavený pre všetky vekové kategórie, prinesie tento rok do Bratislavy viac ako 50 diel.

„Aj tento rok bude väčšina diel voľne prístupná, čo návštevníkom umožní naplno zažiť vizuálne premeny verejných priestorov. V exteriéroch zažijete rôzne projekcie, mappingy, interaktívne diela a svetelné zásahy, ktoré oživia mestské prostredie a počas troch nocí transformujú jeho bežné scenérie a atmosféru. Interiérové inštalácie ponúknu intímnejší a krehkejší zážitok, často využívajúci technologicky náročnejšie prvky, ktoré umožnia hlbší a osobnejší kontakt s umením,“ objasňuje.

Predĺžená vodná trasa s vysvieteným mostom Apollo

Program festivalu tradične obohatia aj diela pri Dunaji. Vodná trasa bude tento rok výrazne dlhšia a povedie od Mosta Apollo cez Riverpark až po Most Lanfranconi.

„Dunaj je neoddeliteľnou súčasťou nášho festivalu a tento rok bude vďaka nášmu partnerovi JTRE žiariť ešte intenzívnejšie. Po prvýkrát ožije Most Apollo, chystáme svetelné zobrazenie budúcich mrakodrapov a rôzne interaktívne diela,“ teší sa Zuzana Pacáková.

Počas troch dní si budú môcť záujemcovia pozrieť aj slovenské súčasné umenie. Tomáš Danielis spolu so skupinou Radical Empathy predstaví multimediálne tanečné predstavenie, ktoré očarí divákov svojou jedinečnou kombináciou pohybu a technológie. Monika Pascoe Mikyšková prinesie zaujímavú interpretáciu témy bratislavskej povodne z roku 1850, ktorú stvárni prostredníctvom impozantnej ľadovej steny. Návštevníci uvidia aj 40 párov zvieracích očí, interaktívny strom, objekt Zuzany na vode, nasvietený hrad a mnoho iného.

Jednou z najzaujímavejších zastávok tohtoročného festivalu bude jedinečná vodná choreografia v bazéne FTVŠ UK s názvom „In Water We Trust.“ Tá prepojí šport a umenie do jedinečného zážitku. Návštevníci sa teda môžu tešiť na pestrú zmes umeleckých foriem – od literatúry a zvukovej poézie cez tanec a hudbu až po svetelný dizajn.

Biela noc oslavuje 10 rokov v Bratislave: Prvýkrát rozsvieti aj Most Apollo
Akvabely z In Water We Trust. Zdroj: Biela noc 2024

Naplánujte si, kadiaľ pôjdete

Organizátori odporúčajú návštevníkom nechať auto doma, a v spolupráci s dopravným podnikom posilnia linky hromadnej dopravy. K dielam umiestneným v interiéroch alebo inak ohradených priestoroch bude prístup možný len s BN Passom a festivalovým náramkom. Detský lístok pre deti od 6 do 11 rokov stojí 5 eur, pre deti od 12 rokov a dospelých je cena 15 eur v predpredaji a 20 eur na mieste. Deti do 5 rokov, seniori nad 62 rokov, návštevníci s preukazom ZŤP a ich sprievodcovia majú tradične vstup zdarma.

„Novinkou je možnosť zakúpiť si jednorazovú vstupenku na interiérové inštalácie pomocou QR kódu priamo na mieste, čo zjednoduší prístup pre všetkých návštevníkov,“ uzatvára Zuzana Pacáková.

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.