Divy Bratislavy, Panelstory či Oko nad Prahou, pozrite si česko-slovenské filmy o architektúre a meste

Čas čítania: 4 minút

V druhej časti seriálu s inšpiráciami na zmysluplné trávenie času doma hrajú hlavnú úlohu české a slovenské filmy z oblasti architektúry, urbanizmu a mestotvorby. Dostupné sú na streamovacej službe Aerovod.cz, ktorá je spoločným projektom viacerých alternatívnych kín v Českej republike, a na stránke DAFilms.sk, ktorá sa zameriava na autorské dokumenty, experimentálne diela či artové filmy.

Zdroj: csfd.cz

7 divov Bratislavy

Platforma: DAFilms

Krajina pôvodu: Česko

Rok výroby: 2007

Minutáž: 13 min.

Zdroj: DAFilms.sk

Kto Bratislavu nepozná, tomu 7 divov Bratislavy neukáže viac, ako zdanlivo nesúvisiace zábery z jej zákutí, doplnené atmosférickou elektronickou hudbou. Človeku, ktorý má k hlavnému mestu vzťah však pripomenie, že Bratislava nie je iba hrad či Most SNP, ale najmä príbehy, ktoré sa skrývajú za často nenápadnými miestami. Divy ako električkový tunel, kvôli ktorému bola zbúraná značná časť židovského cintorína, druhé bratislavské UFO na Medzijarkoch či partia mladých Rómov tancujúcich na rapovú muziku pred Pentagonom, ukážu divákovi druhú tvár Bratislavy. Film pôvodne vznikol ako cvičenie na katedre strihovej skladby FAMU v Prahe.

Central Bus Station

Platforma: Aerovod, DAFilms

Krajina pôvodu: Česko

Rok výroby: 2018

Minutáž: 75 min.

Zdroj: Aerovod.cz

Pôvodný zámer využitia jednej z najväčších autobusových staníc na svete v Tel Avive bol jasný – prilákať tisíce ľudí, ktorých zaujme jedinečná architektúra a v nákupných priestoroch tu utratia nemalé financie. Realita je však iná, v masívnej betónovej konštrukcii s množstvom odľahlých miest a zákutí žijú stovky ľudí na okraji spoločnosti. Turistický sprievodca Yonatan, ktorý hrá v dokumente hlavnú úlohu, sprevádza diváka obrovskou, no zbytočnou stavbou a mikrovesmírom, ktorý v nej vznikol.

Mánes na vodě

Platforma: Aerovod

Krajina pôvodu: Česko

Rok výroby: 2015

Minutáž: 52 min.

Zdroj: Aerovod.cz

Známa funkcionalistická stavba architekta Otakara Novotného na Vltave spája Masarykovo nábrežie s južným cípom Slovanského ostrova. Stojí na mieste bývalých vodných mlynov a patrí k najznámejším architektonickým symbolom Prahy. Film Vladimíra Škultétyho mapuje jeho existenciu od vzniku v 20. rokoch 20. storočia cez rôzne etapy využitia až po súčasnosť. Na margo Mánesu sa vo filme vyjadrujú známi architekti, umelci či kurátori a samotná budova hľadá po rekonštrukcii nové využitie.

Plán 

Platforma: Aerovod

Krajina pôvodu: Česko

Rok výroby: 2014

Minutáž: 90 min.

Zdroj: Aerovod.cz

V dokumente Benjamina Tučeka ide urbanizmus a mestotvorba ruka v ruke s komunálnou politikou, občianskym aktivizmom a vplyvom kapitálu na formovanie verejného priestoru. Zaujímavá téma plánovania infraštruktúry je odzrkadlená na zmenách bývalého, ale aj súčasného územného plánu Prahy. Ak sa chce divák dozvedieť, kto rozhoduje o jeho meste, ako toto rozhodovanie funguje a či naň vôbec má ako obyvateľ vplyv, Plán mu tieto otázky zodpovie.

Batalives: Baťovské životy

Platforma: DAFilms

Krajina pôvodu: Česko

Rok výroby: 2017

Minutáž: 75 min.

Zdroj: csfd.cz

Päť hrdinov, päť miest nesúcich meno Tomáša Baťu a päť osudov, ktoré na svoje kamery zaznamenali dokumentaristi Peter Babinec a Karolina Zalabáková. Záhradné mestá s originálnou funkcionalistickou architektúrou na vzor Zlínu dnes nájdeme po celom svete a film Batalives sleduje životy ľudí, ktorí v nich žijú. Zlínom diváka sprevádza bývalá zamestnankyňa Tomáša Baťu, indickým Batanagarom mladý Šona, holandským Batadorpom dôchodca Henrik, ktorý taktiež pracoval v Baťovskej továrni, chorvátskym Borovom partia tínedžerov a brazílskym Batayporom mladík, ktorý sa zamiloval do Čiech a túži sa tam presťahovať.

Oko nad Prahou

Platforma: DAFilms

Krajina pôvodu: Česko

Rok výroby: 2010

Minutáž: 78 min.

Zdroj: csfd.cz

Film mapuje kauzu projektu Národnej knižnice a život autora víťazného architektonického návrhu Jana Kaplického, ktorý vyhral spomedzi 355 účastníkov verejnej súťaže. Výstavba sa však napriek podpore osobností či verejnosti nikdy nezačala a náhla smrť Kaplického dodáva celému filmu smutný podtón, najmä preto, že na scenári sa podieľala jeho vtedajšia manželka, ktorá v deň jeho smrti porodila dcéru Johanku. Príbeh úspešného architekta, dizajnéra a vizionára patrí k architektonickým biografickým filmom, ktoré treba vidieť.

Panelstory alebo ako sa rodí sídlisko

Platforma: DAFilms

Krajina pôvodu: Československo

Rok výroby: 1979

Minutáž: 96 min.

Zdroj: DAFilms.sk

Satirický a kritický pohľad na jeden z výdobytkov socializmu – panelákové sídliská, na ktorých okrem vybavenosti, infraštruktúry a kvality chýba aj súkromie, intimita a spoľahlivosť ich obyvateľov. Slávna režisérka Věra Chytilová sa v hranom filme, kde spája nehercov so skúsenými protagonistami, zamerala na pražské Južné Mesto a upozorňuje na chyby vtedajšieho režimu, ktoré presahovali sivé steny a panelákovú džungľu. Panelstory si zaslúži pozornosť aj vďaka tomu, že ide o jeden z mála kritických filmov z čias režimu, ktorý filmárom určoval ideologické a propagandistické témy.

Bonus: Sklenená izba 

Platforma: DAFilms

Krajina pôvodu: Česko, Slovensko

Rok výroby: 2019

Minutáž: 104 min.

Zdroj: csfd.cz

Film, ktorý sa síce nevenuje prednostne architektúre, ale o to dôležitejšie je jeho dejisko. Dej sa odohráva vo Vile Tugendhat, slávnom diele architekta Ludwiga Miesa van der Rohe, jednom zo základných stavebných kameňov funkcionalistickej architektúry. Konštrukcia z betónu a ocele, neprerušovaný obývateľný priestor a najmä presklené steny so zimnou záhradou robia z Vily Tugendhat významnú stavbu a dej filmu, ktorý sa v nej odohráva, bol inšpirovaný osudmi jej majiteľov. Ideálny liek pre niekoho, kto to už nedokáže doma vydržať a má problém odolať chuti túlať sa po svete za architektúrou.

Pozrite si tipy na šesť zahraničných online seriálov o architektúre a dizajne.

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.