5 cyklovýletov v okolí Bratislavy, ktorými môžete privítať jar

Čas čítania: 3 minút

Jarné mesiace priniesli vytúžené oteplenie a vďaka zlepšujúcej sa situácii na Slovensku môžu všetci nadšenci cyklistiky dúfať, že čoskoro budú môcť opustiť hranice okresu a vychutnať si cykloturistiku naplno. Aj v rámci Bratislavského kraja sa dá naplánovať si výlet, na ktorom je možné vidieť zaujímavé výhľady a pekné prírodné scenérie. Inšpirujte sa piatimi tipmi na cyklotúru v okolí.

 

Devínska Kobyla z Dlhých Dielov 

Na vrchol Devínskej Kobyly a neďalekú novú rozhľadňu sa dá ísť pozrieť aj inak ako autom či pešo. Z MHD zastávky Kuklovská na Dlhých Dieloch, ktorá slúži ako konečná pre linky 32 a 33, sa cyklisti môžu vydať po modro značenej cykloceste. Ide o nenáročnú trasu s dobrým značením, avšak kvôli terénu je vhodná najmä pre horské bicykle. Občasné prudšie stúpania vykompenzujú príjemné zjazdy dolu kopcom a výhľad z novej rozhľadne, pri ktorej sa oplatí zastaviť. Z vrcholu Devínskej Kobyly môžu zdatnejší cyklisti pokračovať na hrad Devín, prípadne sa dá spustiť opäť po modro značenej trase až do Devínskej Novej Vsi a cestou sa zastaviť na Sandbergu.

Trasu si môžete naplánovať tu.

 

Hamuliakovo spod Prístavného mosta

Trasa, ktorú zvládnu aj rodiny so staršími deťmi, sa začína pri bratislavskom Prístavnom moste. Pod ním vedie úsek medzinárodnej cyklistickej magistrály EuroVelo 6, ktorá obchádza Slovnaft, Podunajské Biskupice a kopíruje lužné lesy na ľavom brehu Dunaja. Tie sa časom rozostúpia a odhalia krásny výhľad napríklad na Hrušovskú zdrž alebo Danubianu. Približne 17-kilometrová trasa sa končí na hranici kraja v Hamuliakove. Po uvoľnení opatrení však môžu cyklisti pokračovať cez Šamorín až k vodnému dielu Gabčíkovo, tí najvytrvalejší sa dokonca dostanú až do Komárna.

Trasu si môžete naplánovať tu.

Biely Kríž z Rače

Ďalšia z kategórie ľahších trás sa začína na námestí Andreja Hlinku pri kruhovom objazde. Cyklotrasa zelenej farby vedie spoľahlivo rovnomerným stúpaním takmer celý čas v lese, pričom v okolitých zákutiach sa ukrývajú zaujímavé miesta a zabudnuté studničky. Po vystúpení k horárni Biely Kríž si cyklisti môžu vychutnať príjemné spustenie až naspäť do Rače, alebo pokračovať smerom na Svätý Jur či Borinku, odkiaľ sa po modrej trase dá vrátiť okolo Dračieho Hrádku.

Trasu si môžete naplánovať tu.

 

Pezinská Baba z Koliby

Po Štefánikovej cyklomagistrále sa dá na bicykli vydať na niekoľkodňovú túru po celom Slovensku, pandemické obmedzenia však cyklistom možnosti riadne okresali. Napriek tomu sa priaznivci horskej cyklistiky na trase z Koliby na Pezinskú Babu riadne „našľapú do pedálov“. Na viac ako 26 kilometroch si užijú prudšie i miernejšie stúpania, ale aj príjemné zjazdy a zaujímavé občerstvovacie miesta. Cesta vedie okolo spomínanej horárne Biely Kríž, vrcholu kopca Somár či Konských hláv. Z Baby sa dá naspäť vrátiť po tej istej ceste, alebo sa spustiť do Pezinka a do Bratislavy sa vrátiť po miernejšej, nenáročnej ceste pomedzi vinohrady.

Trasu si môžete naplánovať tu.

Druhý kameňolom z Lamača

Spomedzi rodinných domov v starej časti Lamača sa dá dostať na žltou farbou značenú cyklotrasu, ktorá slúži ako vstupná brána do Malých Karpát z tejto časti Bratislavy. Cyklistom sa počas výletu odkrývajú rôzne možnosti odbočenia na modré či zelené značky a cestou si môžu oddýchnuť v známej rekreačnej lokalite Kačín, ktorá vďaka ihriskám a preliezačkám poteší najmä deti. Pri studničke s názvom Druhý kameňolom sa žltá cesta napája na zelenú a ak niekomu nestačilo, môže sa po nej vybrať buď doprava k Vydrickej nádrži, alebo sa vrátiť na Kačín a odtiaľ sa po asfaltovej ceste zviezť na Železnú studničku.

Trasu si môžete naplánovať tu.

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.