Vedeli ste, že už starovekí Rimania využívali med nielen ako sladidlo, ale aj ako prostriedok na hojenie rán? Ktorý med je kvalitný a vyčistí napríklad odreninu? Stráca v horúcom čaji svoje prospešné vlastnosti? Tieto a mnohé ďalšie témy zaujímali návštevníkov prednášky SAVinci, ktorú v administratívnej budove novej generácie Westend Gate opäť zorganizoval Westend spoločne so Slovenskou akadémiou vied.
Prednášajúci Juraj Majtán pôsobí v Ústave molekulárnej biológie, kde sa venuje výskumu včelích produktov, ich vlastnostiam a využitiu. Prezentáciu začína porovnaním dvoch záberov na sortiment obchodu s ovocím a zeleninou: Na jednej fotke je ponuka plodín bohatá, rozmanitá a farebná, na druhej nájdeme iba pár ananásov, zemiaky a pomaranče. Grafika zobrazuje dnešný svet a porovnáva ho s ochudobnenou realitou, ktorá by vznikla, keby zanikli včely.
„Na opeľovaní sú mimoriadne závislé napríklad jablká, hrušky, marhule, mandle, tekvice, dyne a mnoho ďalších plodín,“ vymenúva Juraj Majtán obľúbené potraviny, o ktoré by sme neradi prišli. „Keby vymrel hmyz, ľudstvu by neostali viac ako 4 roky života. Skolabovali by ekosystémy po celom svete,“ dodáva.
Napriek dôležitosti včiel na celom svete včelstvá ubúdajú. Na Slovensku síce toto remeslo pomaly ožíva, stále však nie sú počty ideálne. V roku 1989 bolo u nás registrovaných 38 812 včelárov so 474 296 včelstvami, štatistika za rok 2018 hovorí iba o 18 251 včelároch s 281 000 včelstvami. Klesá aj produkcia medu na Slovensku.
„Napriek klesajúcej produkcii spotreba medu stúpa. Človek v priemere spotrebuje 1,2 kilogramu medu za rok,“ vysvetľuje Juraj Majtán čísla, ktoré sa zobrazujú na plátne prezentácie. Veľa ľudí však nevie o blahodarných účinkoch medu na zdravie, a často ho využíva iba ako sladidlo.
„Med má antibakteriálne aj protizápalové účinky, pomáha pri kašli, zažívacích ťažkostiach a chronických ranách, a prispieva aj k zvýšeniu imunity. Nie je to iba potravina, má napríklad aj klinické využitie,“ pokračoval. Návštevníkov prednášky SAVinci zaujímali najmä spôsoby, ako rozoznať kvalitný med od nekvalitného, a či sa dá slovenský med porovnať so zahraničnými.
Milka, 76 rokov:
„Rada sa zdravo stravujem a do Westendu často chodím na obed do prevádzky so zdravou výživou. Bývam v centre Bratislavy, čiže nemala som problém prísť a využiť možnosť zúčastniť sa prednášky SAVinci na tému včiel a medu, pretože ma táto oblasť zaujíma a med užívam pravidelne. Akurát som sa dozvedela, že ku kvalitnému medu je naozaj ťažké sa na Slovensku dostať a treba sa informovať o výsledkoch výskumov jednotlivých značiek, čiže nabudúce si pri kúpe musím dať pozor.“
Peter, 39 rokov:
„Videl som reklamu na Facebooku a keďže som fanúšik vedy a vedeckých informácií, bola pre mňa prednáška SAVinci zaujímavá. Rád si rozširujem obzory a aj dnes som sa dozvedel množstvo užitočných informácií. Poučil som sa a určite tie zaujímavosti využijem aj v budúcnosti.“
Ján, 68 rokov:
„Prednáška bola veľmi zaujímavá a veľmi sa mi páčila. Med dlhé roky používam, zaujímam sa o jeho vlastnosti, je to pre mňa taký životabudič. Každé ráno si dám namiesto kávy lyžičku medu. Prednášajúceho Juraja Majtána poznám najmä cez jeho učiteľa a som rád, že na Slovensku máme ľudí, ktorí vedia fundovane a odborne analyzovať med. Teším sa, keď sa prednášky SAVinci budú konať v nových priestoroch vo Westend Plazza a určite sa ich rád zúčastním.“
Pár zaujímavostí o včelách, ktoré ste mali možnosť dozvedieť sa na prednáške:
- Jedna včela za svoj život spracuje iba jednu dvanástinu lyžičky medu.
- Za jeden deň môže včela navštíviť až 5000 kvetov.
- Európa je vo výrobe medov sebestačná iba na 60 %.
- Zimné včely sa dožívajú až 270 dní, letné včely však od vyčerpania zahynú už po 45 dňoch.
Westend a Slovenská akadémia vied sa spolu každý mesiac vydávajú do boja so záplavou nových vedeckých objavov. Laickej verejnosti prinesú tento rok cyklus interaktívnych prednášok SAVinci,. Najnovšie a často ešte nepublikované informácie z rôznych oblastí budú prezentovať vedecké kapacity naprieč všetkými vednými odbormi. Westend je totiž domovom mnohých celosvetových spoločností, susedí tiež s najväčšou slovenskou vedeckou inštitúciou, preto je prirodzene predurčený na takúto spoluprácu.