Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Čas čítania: 3 minút

História viacerých reštaurácií v Bratislave siaha už do prešporských čias. Mnohé z nich dnes pokračujú v rokmi overenej tradícii a jedlá pripravujú podľa receptov tradičnej prešporskej kuchyne v modernej podobe, iné zasa napredujú vďaka originálnym kulinárskym trendom a svojej obľúbenosti medzi domácimi. Ktoré tradičné reštaurácie patria v Bratislave k tým najobľúbenejším, a ktoré novootvorené preberajú štafetu pri udávaní gastronomických trendov v hlavnom meste?

Reštaurácia Savoy, Hviezdoslavovo námestie

Známy podnik, ktorý je dlhé roky súčasťou hotelu Carlton, vznikol už začiatkom 20. storočia, keď po Hviezdoslavovom námestí jazdili konské povozy. Najväčšej obľúbenosti tešil v 80. rokoch minulého storočia. Dobré jedlo a prijateľné ceny si obľúbili najmä študenti a keďže sa reštaurácia nachádzala v blízkosti Slovenského národného divadla, zapáčila sa aj hercom. Po tom, čo ju v prvej polovici 90. rokov zatvorili, sa v jej priestoroch vystriedalo veľa iných prevádzok. Nepodarilo sa im však nadviazať na tradíciu obľúbeného podniku a v roku 2015 bola legendárna „Savoyka“ oživená. Dnes nadväzuje na svoju bohatú históriu a ponúka jedlá inšpirované tradičnou domácou kuchyňou.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Francúzska reštaurácia hotela Devín, Riečna ulica

Zaujímavý príbeh má za sebou i francúzska reštaurácia hotela Devín, ktorý postavili v roku 1954. Hostia ju navštevujú kvôli špecialitám francúzskej kuchyne už celé desaťročia, obľúbené sú tu tradičné slimáky na masle či francúzske koláče. Obľúbená je aj medzi milovníkmi vín, pretože jedálny lístok dopĺňa bohatá vinotéka. Počas návštev Bratislavy tu večerali mnohé svetové osobnosti, napríklad Dalajláma, Jean Paul Belmondo, David Copperfield či Karel Gott.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?
Zdroj: hoteldevin.sk

Reštaurácia Leberfinger v Sade Janka Kráľa

Za gastronomickými zážitkami sa chodilo aj na pravý breh Dunaja, kde v 18. storočí sídlil jeden z piatich mestských hostincov, známy pod názvom Bruck Auel Wirtshaus. Obľúbili si ho najmä zahraniční návštevníci, z Viedne sem po historickej vlakovej trase často dochádzali na víkend rakúski turisti. Neskôr ho početnejšie navštevovali aj obyvatelia Bratislavy, ktorí s obedom spojili aj prechádzku v Sade Janka Kráľa. Meno Leberfinger dostal hostinec až v roku 1895, keď sa jeho majiteľom stal Ludwig Leberfinger. Hostinec prežil i krušné časy, ťažké vojnové obdobie v roku 1918 i hrozbu úplného zániku. Dnes je nositeľom odkazu starej prešporskej kuchyne.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Au Café, Tyršovo nábrežie

Neďaleko Leberfingera sa nachádza reštaurácia Au Café, v minulosti nazývaná aj ako Sad – Aukafeehaus. V roku 1865 tu bol otvorený obchod s kávou, z ktorého sa neskôr stala kaviareň a nakoniec reštaurácia. Pre nízku návštevnosť ju v 60. rokoch minulého storočia zatvorili a nakoniec aj zbúrali. Dnes na jej mieste opäť stojí reštaurácia, ktorá je takmer vernou kópiou tej pôvodnej. V ponuke nájdete taliansku kuchyňu s výhľadom na Dunaj a na bratislavské Staré Mesto.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?
Zdroj: Wikimedia Commons

Reštaurácia Zylinder, Hviezdoslavovo námestie

Modernú kuchyňu s tradičnou spojila reštaurácia Zylinder na Hviezdoslavovom námestí. Jej koncepcia je postavená na jedlách z čias Rakúsko-Uhorska. Hoci nezdieľa historickú tradíciu s vyššie spomínanými reštauráciami a svoje priestory otvorila až v roku 2012, svojou kuchyňou odkazuje na tradičnú prešporskú a slovenskú gastronómiu. V jej ponuke jedál nájdete napríklad viedeňský rezeň či Tafelspitz.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?
Zdroj: http://irinrestaurant.com, autor: Matej Hakár

Reštaurácia Irin, Rudnayovo námestie

Modernú a zážitkovú gastronómiu v Bratislave ponúka novootvorená reštaurácia Irin na Rudnayovom námestí blízko Dómu sv. Martina. Podnik jedného z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukáša Heska ako jeden z mála v hlavnom meste ponúka až deväťchodové menu. Spojenie historického prostredia v Starom Meste a modernej kuchyne robí z Irin nástupcu tradičných reštaurácií, ktoré si obľúbili domáci aj turisti v Bratislave.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?
Zdroj: http://irinrestaurant.com, autor: Matej Hakár

Reštaurácia Eck, Devín

Ďalším nasledovníkom kvalitnej gastronómie v Bratislave je Reštaurácia Eck v mestskej časti Devín, o ktorej písal aj prestížny gastronomický magazín Falstaff. S výhľadom na malokarpatskú prírodu ponúka sedemchodové menu, pričom si zakladá na lokálnych surovinách, z ktorých im časť poskytuje aj ich vlastná záhrada. Menu reštaurácie dopĺňa vinotéka s ponukou viac ako osemtisíc fliaš, a v príjemnom historickom prostredí tradičnej mestskej časti nadväzuje na jej odkaz a vinársku históriu.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?
Zdroj: https://www.facebook.com/eckrestaurantsk

Sledujte náš blog, sociálne siete a newsletter pre viac noviniek.