7 bratislavských antikvariátov, ktoré dávajú knihám druhú šancu

7 bratislavských antikvariátov, ktoré dávajú knihám druhú šancu

Čas čítania: 3 minút

Hoci sa môže zdať, že so všadeprítomným trendom digitalizácie postupne upadajú tradičné knihy do zabudnutia, stále majú svojich vyznávačov. Ich okruh sa navyše rozširuje so šíriacou sa podporou udržateľnosti a cirkulácie. Vďaka kamenným alebo online antikvariátom ani dnes knihy nemusia končiť zaprášené na vrchnej poličke či v pivnici, ale vracajú sa späť k novým čitateľom. V Bratislave tieto „knižné secondhandy“ spája túžba nájsť zabudnutým knihám nových majiteľov. Ktoré sú tie najznámejšie?

Režisér filmu o mrakodrape Jaro Vojtek: Budujeme si nové európske mesto, Bratislava sa stáva vyváženejšou

Režisér filmu o mrakodrape Jaro Vojtek: Budujeme si nové európske mesto, Bratislava sa stáva vyváženejšou

Čas čítania: 5 minút

Po kolaudácii prvého slovenského mrakodrapu Eurovea Tower bol okrem samotnej stavby dokončený aj film s názvom 168, ktorý dokumentoval nielen proces výstavby, ale aj príbehy ľudí, ktorí na ňom spolupracovali. Premiéru bude mať na marcovom Febiofeste. Oceňovaný slovenský režisér Jaroslav Vojtek v rozhovore vysvetľuje, ako prepojil ľudské príbehy s príbehom stavby.

Anketa: Toto sú ikony nášho hlavného mesta podľa Bratislavčanov

Anketa: Toto sú ikony nášho hlavného mesta podľa Bratislavčanov

Čas čítania: 3 minút

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Bratislava? Hoci naše hlavné mesto patrí medzi tie menšie v Európe, nachádza sa v ňom viacero významných historických i moderných stavieb. V ankete sme sa ľudí pýtali, ktoré z nich patria podľa ich názoru medzi ikony či dominanty Bratislavy. Tieto spomenuli najčastejšie.

Nočná s mestským policajtom: Bratislava sa stáva bezpečnejším mestom

Nočná s mestským policajtom: Bratislava sa stáva bezpečnejším mestom

Čas čítania: 6 minút

Mestskí policajti nastupujú do nočnej zmeny o siedmej večer. Oblečú sa do výstroje, preberú si výbavu a po brífingu začnú s hliadkovaním. Znie to celkom stereotypne, no o opaku vás v rozhovore  presvedčí príslušník mestskej polície Michal. Prezrádza, že počas svojej nočnej služby v práci sa nenudí a zložité situácie niekedy rieši až do východu slnka. Z dôvodu zachovania bezpečnosti nezverejňujeme celé meno respondenta.

9 bratislavských plavární, v ktorých si môžete zaplávať aj v zime

9 bratislavských plavární, v ktorých si môžete zaplávať aj v zime

Čas čítania: 4 minút

Príležitostí na športovanie v exteriéri je v zime pomenej a preto mnohí obyvatelia hlavného mesta vyhľadávajú kryté bazény, ktoré ponúkajú možnosť zaplávať si aj počas chladných mesiacov. Aké majú plavci podmienky v zimnej Bratislave? Toto je deväť bazénov, ktoré môžete navštíviť aj v tomto ročnom období.

Stavebná fakulta STU oslávila 85 rokov, dbá na udržateľnosť a nebráni sa ani umelej inteligencii

Stavebná fakulta STU oslávila 85 rokov, dbá na udržateľnosť a nebráni sa ani umelej inteligencii

Čas čítania: 5 minút

Dňa 5. decembra 1938 sa začala výučba na vtedajšej Vysokej škole technickej Dr. M. R. Štefánika. Z dočasného sídla v Martine sa po roku presťahovala do Bratislavy, kde dnes ako Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity pripravuje budúcich projektantov, stavbárov, architektov a ďalších absolventov. O uplatnení študentov, moderných trendoch vo výučbe a o plánoch fakulty do budúcnosti hovorí jej prodekanka pre vonkajšie vzťahy a spoluprácu s praxou, doc. Ing. Katarína Gajdošová, PhD.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Čas čítania: 3 minút

História viacerých reštaurácií v Bratislave siaha už do prešporských čias. Mnohé z nich dnes pokračujú v rokmi overenej tradícii a jedlá pripravujú podľa receptov tradičnej prešporskej kuchyne v modernej podobe, iné zasa napredujú vďaka originálnym kulinárskym trendom a svojej obľúbenosti medzi domácimi. Ktoré tradičné reštaurácie patria v Bratislave k tým najobľúbenejším, a ktoré novootvorené preberajú štafetu pri udávaní gastronomických trendov v hlavnom meste?

Urbanisti z Gehl architects: Morten Kjer Jeppesen a Yaxin Wang.

Urbanisti z Gehl Architects: Mesto je dobré vtedy, keď v ňom ľudia chcú tráviť čas

Čas čítania: 4 minút

Gehl Architects je medzinárodná architektonická a urbanistická spoločnosť založená dánskym architektom Janom Gehlom, jedným z priekopníkov mestotvorby orientovanej na peších a cyklistov. Jeho ateliér sa zameriava na zvyšovanie kvality verejných priestorov a život nielen v budovách, ale najmä medzi nimi. V Bratislave sa odborníci tohto ateliéru venujú revitalizácii niektorých bývalých priemyselných oblastí, napríklad zóne Nové Lido na pravom brehu Dunaja. V rozhovore odpovedajú Morten Kjer Jeppesen (MKJ), vedúci európskeho tímu pre masterplanning a dizajn, a urbanistka a architektka Yaxin Wang (YW).

Výškové budovy a Slovensko: Otec ázijských veží Ladislav Hudec, Manderlák i rastúce nábrežie

Výškové budovy a Slovensko: Otec ázijských veží Ladislav Hudec, Manderlák i rastúce nábrežie

Čas čítania: 4 minút

Výškové budovy sa aj v našich končinách stávajú súčasťou verejného priestoru a každodenného života. S ich výstavbou to v minulosti nebolo jednoduché a veľkolepé plány často stroskotali pre nedokonalé riešenia, chýbajúce financie či režim, ktorý im neprial. Najviac „výškoviek“ má dnes v katastri naše hlavné mesto. Pozrite sa, ktorá budova presiahla ako prvá výšku 40 metrov a aké sú súčasné trendy v stavaní mrakodrapov.

Zaujímavé miesta mestských častí: Jarovce, Rusovce

Zaujímavé miesta mestských častí: Jarovce, Rusovce

Čas čítania: 4 minút

Dve z troch najjužnejších mestských častí Bratislavy sú súčasťou Slovenska od roku 1947, keď boli kvôli výstavbe dunajského prístavu na základe dohody s Maďarskom pričlenené k nášmu územiu. Do začiatku 70. rokov 20. storočia fungovali ako samostatné obce, 1. januára 1972 sa stali mestskými časťami Bratislavy. Vďaka šľachtickej minulosti a bohatej histórii v oboch nájdeme množstvo zaujímavých miest.

Bratislavské víno je nositeľom kultúry a tradície, môže pomôcť rozvoju cestovného ruchu

6 z najzaujímavejších článkov na Spojenej Bratislave v roku 2023

Čas čítania: 3 minút

Rok 2023 bol v hlavnom meste dynamický a plný zmien. Rýchlo rastúce nové centrum na brehu Dunaja mení panorámu Bratislavy prakticky z roka na rok, pribúdajú zrekonštruované či úplne nové verejné priestory a umelecké diela, mení sa i dopravná infraštruktúra a rastie ponuka služieb. V týchto kulisách sa stále odohráva množstvo zaujímavých ľudských príbehov. Prečítajte si výber z toho najzaujímavejšieho, čo sa uplynulý rok v našom meste dialo.

Bratislava má poklad vo forme plnohodnotného lesa iba kúsok od centra

Bratislavskí lesníci: Bratislava má poklad vo forme plnohodnotného lesa iba kúsok od centra

Čas čítania: 4 minút

Bratislava sa v porovnaní s inými veľkomestami môže pochváliť množstvom zelených plôch. Vďaka polohe medzi tokom Dunaja a malokarpatským masívom obklopujú hlavné mesto lesy, ktoré priaznivo ovplyvňujú život jeho obyvateľov. Michal Noga, ktorý má na starosti lesnú pedagogiku v organizácii Mestské lesy Bratislava (MLB), v rozhovore prezradil, v čom spočíva práca bratislavských lesníkov a ako prispievajú k rozvoju i ochrane lesnej zelene.

Vianočné trhy v Štrasburgu

Najkrajšie vianočné trhy v Európe: V top desiatke sa umiestnila aj Bratislava

Čas čítania: 4 minút

Varené víno, voňavý punč, tradičné lokše plnené pečienkou a ďalšie originálne špeciality každoročne patria k adventu. Vianočné trhy pravidelne organizujú mnohé európske metropoly, ktoré lákajú tisícky turistov. Patrí sem aj Bratislava, ktorá sa podľa prestížneho britského denníka The Times, dostala medzi desiatku najkrajších vianočných trhov v Európe.

Aké sú Vianočné trhy 2023 v Bratislave?

Aké sú Vianočné trhy 2023 v Bratislave?

Čas čítania: < 1 minút

Každoročné Vianočné trhy opäť zavítali na námestia Bratislavy a ponúkajú množstvo rozličných pochúťok, horúcich nápojov a tradičných remeselných výrobkov. Pozrite sa s nami, ako to na nich vyzerá.

Kolportér Boris Tavaly

Najznámejší kolportér: Neviem si predstaviť deň bez predaja novín a interakcie s ľuďmi

Čas čítania: 4 minút

Hoci tradičnú tlač v súčasnosti postupne nahrádzajú internetové médiá, v histórii má významné miesto. Viažu sa k nej aj tzv. kolportéri či kameloti, ich predajcovia, ktorí noviny a časopisy núkali okoloidúcim priamo na ulici. Jedným z  posledných je Boris Tavaly, ktorý zanechal prácu v Slovenskej akadémii vied a začal predávať časopisy na bratislavských uliciach a námestiach. So svojím typickým hlasom roky oslovuje ľudí hláškami ako: „Denná tlač!“ či „Kúpte si noviny!“ V rozhovore prezrádza, ako sa dostal ku svojmu povolaniu a ako vidí jeho budúcnosť.

Tradičný priemysel v Bratislave: Figaro, Istrochem a Slovnaft, aká je ich história?

Tradičný priemysel v Bratislave: Figaro, Istrochem a Slovnaft, aká je ich história?

Čas čítania: 4 minút

V záplave moderných technológií a startupov v Bratislave dodnes nájdeme úspešné prevádzky priemyselných firiem, ale aj pozostatky tovární, ktoré v minulosti vytvárali množstvo pracovných miest pre obyvateľov hlavného mesta. Prečítajte si príbehy rafinérie Slovnaft, chemickej továrne Istrochem a výrobcu cukroviniek Figaro, ktoré roky patrili či patria k ekonomickým pilierom Bratislavy.

Výhľad zo Slavínu

6 tipov na najkrajšie výhľady na Bratislavu dostupné autom

Čas čítania: 3 minút

Podľa portálu discovercars.com, ktorý vyhodnotil viac ako 150-tisíc názorov vodičov – turistov, je Bratislava najlepšou destináciou pre scénické jazdy autom. Je to vďaka polohe v blízkosti hraníc troch štátov aj prírode Malých Karpát či lužným lesom, ktoré najmä na jeseň ponúkajú krásne farebné panoramatické výhľady. Prinášame vám šesť tipov na scénické miesta, na ktoré je možné dostať sa aj pohodlne autom.

Bratislavské víno je nositeľom kultúry a tradície, môže pomôcť rozvoju cestovného ruchu

Bratislavské víno je nositeľom kultúry a tradície, môže pomôcť rozvoju cestovného ruchu

Čas čítania: 3 minút

Bratislavské vinohradníctvo má viac ako tisícročnú tradíciu. V hlavnom meste sa rozprestierajú stovky hektárov vinohradov, ktoré sú súčasťou Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Podobne ako vo Viedni, aj tu sa vyrábajú výnimočné a špecifické vína vysokej kvality. Na rozdiel od našich juhozápadných susedov však k rozvoju tejto oblasti nepristupujeme s dôrazom na jej rast a rozvoj. Odborník i vinár tu vidia príležitosť, ktorá by mohla z Bratislavy urobiť vyhľadávaný vinársky región.

Deň otvorených dverí na Eurovea Tower

Deň otvorených dverí v Eurovea Tower

Čas čítania: < 1 minút

Nové pohľady na Bratislavu ponúka nedávno dokončený prvý slovenský mrakodrap. Z výšky 168 metrov si ho mohla prvýkrát vychutnať aj verejnosť. Pozrite si, aký bol Deň otvorených dverí v Eurovea Tower.