Lepšie podmienky pre hobbyhorsing, viac záujemcov o ragby či lakros. Ďalšie nevšedné športy v Bratislave a okolí

Lepšie podmienky pre hobbyhorsing, viac záujemcov o ragby či lakros. Ďalšie nevšedné športy v Bratislave a okolí

Čas čítania: 5 minút

V Bratislave sa darí aj netradičným športom, ktoré si získavajú čoraz väčšiu popularitu medzi širokou verejnosťou. Niektoré z nich otvárajú cestu talentovaným jednotlivcom a tímom až na reprezentačnú úroveň, iné ponúkajú príležitosť na voľnočasovú zábavu a oddych s priateľmi. V ankete predstavia atypické športy ich predstavitelia: Hobbyhorsing Diana Migaľová, ragby Dávid Mesežnikov a lakros Tomáš Rydlo.

Bratislavské futbalové kluby: V SDM Domino chcú spolupracovať s elitou, podporujú športový aj osobnostný rast

Čas čítania: 4 minút

V Bratislave sa hrá futbal na profesionálnej úrovni už od roku 1898. Počas tohto obdobia vzniklo v hlavnom meste mnoho klubov, niektoré s amatérskym či rekreačným zameraním, iné s ambíciami vychovávať reprezentantov a získavať prestížne trofeje. Medzi významné kluby patrí aj SDM Domino Bratislava s viac ako 30-ročnou históriou, ktorý pod predsedom Radovanom Rumanovičom pokračuje v úspešnej práci s mládežou.

Projekt Deti a architektúra otvára druhú dekádu, žiakom ukáže hodnotu rekonštrukcií

Projekt Deti a architektúra otvára druhú dekádu, žiakom ukáže hodnotu rekonštrukcií

Čas čítania: 4 minút

Hoci architektúra je súčasť každodenného života azda každého z nás, v učebných osnovách základných či stredných škôl by sme ju hľadali márne. Projekt Deti a architektúra si kladie za cieľ oboznámiť žiakov 5. a 6. ročníka základných škôl s rôznymi témami týkajúcimi sa tejto oblasti. O aktuálnom ročníku vzdelávacieho kurzu v rozhovore hovorí jeho zakladateľka Darina Lalíková.

Biela noc oslavuje 10 rokov v Bratislave: Prvýkrát rozsvieti aj Most Apollo

Biela noc oslavuje 10 rokov v Bratislave: Prvýkrát rozsvieti aj Most Apollo

Čas čítania: 4 minút

V Bratislave od 4. do 6. októbra ožijú námestia, ulice, nádvoria, fasády, nábrežie i zaujímavé interiéry mesta súčasným umením. Tohtoročná festivalová mapa obľúbeného podujatia Biela noc ponúkne vyše 50 zastávok s dielami rôznych žánrov. Návštevníci sa môžu tešiť na rozmanité vizuálne inštalácie, svetelný dizajn, živé vystúpenia aj koncerty, ktoré budú pripravené pre všetky vekové kategórie.

Žiaci bratislavských škôl sa učia plávať vďaka bezplatným kurzom, v bazénoch zdolali viac ako 30 miliónov metrov

Žiaci bratislavských škôl sa učia plávať vďaka bezplatným kurzom, v bazénoch zdolali viac ako 30 miliónov metrov

Čas čítania: 5 minút

Rodičia si čoraz viac uvedomujú dôležitosť plávania ako základnej pohybovej výbavy svojich detí. V posledných rokoch v Bratislave stúpa záujem o plavecké kurzy pre škôlkarov aj žiakov prvého stupňa. Významnú úlohu v tomto smere zohráva projekt občianskeho združenia SportInstitute, ktorý školám ponúka bezplatné hodiny plávania v rámci telesnej výchovy. O tejto iniciatíve a jej prínosoch v rozhovore prezradil viac riaditeľ tohto občianskeho združenia Ivan Krištof.

Od Manderláku k Eurovea Tower: Aké boli navyššie budovy Bratislavy?

Od Manderláku k Eurovea Tower: Aké boli najvyššie budovy Bratislavy?

Čas čítania: 3 minút

Bratislava sa počas svojej histórie neustále menila, modernizovala a rástla. Medzi najvýznamnejšie symboly urbanistického rozvoja mesta patrí ikonická budova Manderlák, ktorá bola na dlhé roky najvyššou budovou Bratislavy. Jej dominancia sa dynamickým rozvojom výstavby postupne strácala a ako symbol výškových stavieb v našom meste ju nahradila novostavba Eurovea Tower. Aké sú príbehy týchto symbolov, ktoré odrážajú vývoj a ambície Bratislavy?

Septembrový kalendár vinobraní a oberačiek: Ktoré stoja za návštevu?

Septembrový kalendár vinobraní a oberačiek: Ktoré stoja za návštevu?

Čas čítania: 3 minút

Hody, vinobrania, slávnosti, oberačky. Hoci prebiehajú pod inými názvami a s rôznym programom, všetky tieto podujatia spája víno a burčiak. V septembri v Bratislave a jej okolí nie je o takéto udalosti núdza. Tešiť sa môžete na širokú paletu gastronomických zážitkov, hudobných vystúpení a tradičných aktivít, ktoré sú skvelou príležitosťou, ako s rodinou či priateľmi osláviť začiatok jesene.

Bratislavské futbalové kluby: V Novom Meste chce hrať futbal takmer každý.

Bratislavské futbalové kluby: V Novom Meste chce hrať futbal takmer každý. NŠK rieši problémy s kapacitou

Čas čítania: 4 minút

V Bratislave sa hrá futbal na profesionálnej úrovni od roku 1898. Za toto obdobie v hlavnom meste vzniklo mnoho klubov, niektoré s amatérskym alebo rekreačným zameraním, iné s ambíciami vychovávať reprezentantov či získavať európske trofeje. Jedným z nich je aj Novomestský športový klub 1922 (NŠK 1922 Bratislava) s viac ako storočnou históriou.

Projektový manažér z Holandska: Bratislava má všetko, čo potrebujete, zároveň nie je preľudnená

Projektový manažér z Holandska: Bratislava má všetko, čo potrebujete, zároveň nie je preľudnená

Čas čítania: 4 minút

Holandsko a jeho mestá sú v mnohých témach vzorom pre Európu či celý svet. Ekológia, udržateľnosť v mestotvorbe či cyklistická infraštruktúra sú oblasti, z ktorých môže čerpať inšpiráciu aj  naše mesto. Jesper van der Heiden odišiel z rodného Holandska a už viac ako osem rokov pôsobí v Bratislave, kde pre developera JTRE rozvíja aktivity v Nemecku a Veľkej Británii. V rozhovore hovorí o živote v Bratislave, práci v rôznych kútoch sveta a o tom, čo mu z Holandska chýba najviac.

5 bratislavských knižníc a zaujímavostí, ktoré ste o nich možno nevedeli

5 bratislavských knižníc a zaujímavostí, ktoré ste o nich možno nevedeli

Čas čítania: 3 minút

Knižnice už dávno neplnia len tradičnú úlohu miest na čítanie a požičiavanie kníh. V súčasnosti sa snažia naskočiť na cestu k moderným priestorom, ktoré fungujú aj ako centrá komunitného a kultúrneho života. Ich architektúra a ponuka služieb dokážu výrazne ovplyvniť atraktívnosť pre obyvateľov aj návštevníkov. Týchto päť knižníc patrí k najnavštevovanejším v Bratislave.

3 výstavy v Bratislave, ktoré sa v lete oplatí navštíviť

3 výstavy o Bratislave, ktoré sa v lete oplatí navštíviť

Čas čítania: 2 minút

Bratislavské galérie a múzeá ponúkajú aj počas leta množstvo zaujímavých výstav. V jednom čase sa stretli až tri expozície venované Bratislave – jej vývoju, plánovaniu, histórii aj životu Bratislavčanov. Kde si ich môžete pozrieť?

Bratislava je zelenšia: Vynovené parky lákajú rodiny s deťmi aj športovcov

Bratislava je zelenšia: Vynovené parky lákajú rodiny s deťmi aj športovcov

Čas čítania: 3 minút

Miesta na oddych, aktívne trávenie voľného času alebo schladenie pred horúčavami vyhľadávajú obyvatelia každého mesta. Aj v Bratislave sa postupne rozširuje mapa moderných mestských parkov. Obyvatelia hlavného mesta dostali v poslednom čase nové možnosti v týchto zelených oázach.

Najdlhší trolejbus v Bratislave: Pre vodiča výzva, pre cestujúcich záruka pohodlia

Najdlhší trolejbus v Bratislave: Pre vodiča výzva, pre cestujúcich záruka pohodlia

Čas čítania: 4 minút

Dopravný podnik Bratislava (DPB) rozšíril flotilu o svoje doposiaľ najdlhšie vozidlá. Dvojkĺbové trolejbusy premávajú na najvyťaženejších linkách a vďaka veľkorysým rozmerom dokážu prepraviť viac cestujúcich. Netypická dĺžka a dva kĺby však predstavujú aj výzvu pre vodičov. O tom, ako sa takýto trolejbus šoféruje a aké sú reakcie cestujúcich, v rozhovore prezrádza Jaroslav Olejník, jeden z ich prvých vodičov.

Najdlhší trolejbus v Bratislave

VIDEO: Ako sa šoféruje najdlhší trolejbus v Bratislave?

Čas čítania: < 1 minút

Dopravný podnik Bratislava spustil prevádzku svojho doposiaľ najdlhšieho vozidla. Dvojkĺbové trolejbusy premávajú na tých najvyťaženejších linkách a vďaka veľkorysým rozmerom sa do nich zmestí viac cestujúcich. Netypická dĺžka a dva kĺby však predstavujú aj výzvu pre vodičov. Ako sa takýto trolejbus šoféruje, a čo naň hovoria cestujúci?

Kvíz: Spoznáte európske mestá objektívom fotografa Adama Kováča?

Kvíz: Spoznáte európske mestá objektívom fotografa Adama Kováča?

Čas čítania: 4 minút

Patríte k vášnivým cestovateľom a spoznávanie nových destinácií je vaše hobby? Otestujte svoje znalosti európskych miest a načerpajte inšpiráciu na ďalšie cesty. Profesionálny fotograf Adam Kováč vo svojej tvorbe zvečňuje veľké metropoly i menšie mestečká a na jeho záberoch môžete otestovať svoje znalosti. Fotografie sú doplnené o autorský komentár.

Kam na korčule v Bratislave? Inšpirujte sa týmito 3 tipmi

Kam na korčule v Bratislave? Inšpirujte sa týmito 3 tipmi

Čas čítania: 3 minút

V Bratislave sa počas letných mesiacov korčuľovanie stáva jednou z najvyhľadávanejších aktivít. Obľúbenými trasami sú hrádze a cestičky v parkoch, ale aj cyklotrasy, ktoré dajú vašej kondičke poriadne zabrať. Inšpirujte sa týmito tipmi pre rodiny s deťmi, skúsenejších aj tých, ktorí hľadajú výzvu.

Kurzy pre deti, jednotlivcov či celé rodiny: Ktoré sú v Bratislave najvyhľadávanejšie?

Kurzy pre deti, jednotlivcov či celé rodiny: Ktoré sú v Bratislave najvyhľadávanejšie?

Čas čítania: 4 minút

Bratislava ponúka viacero možností, ako tráviť voľný čas oddychovo, ale i produktívne. Pre záujemcov o aktívny relax sa nájde množstvo vzdelávacích kurzov a možností, ako rozvíjať svoje schopnosti v detstve i v dospelosti, individuálne aj v skupine. Na svoje si prídu aj tí, ktorí hľadajú náročnejšie výzvy. Toto sú niektoré z najobľúbenejších vzdelávacích kurzov v našom meste.

Bratislavské tržnice: Kde nájdete čerstvú zeleninu, ovocie či kvety?

Bratislavské tržnice: Kde nájdete čerstvú zeleninu, ovocie či kvety?

Čas čítania: 3 minút

V Bratislave nájdeme niekoľko tržníc vo forme historických budov aj jednoduchých stánkov na ulici. Jedno však majú spoločné – práve sem chodia Bratislavčania nakupovať tie najchutnejšie potraviny, zeleninu, ovocie a najkrajšie kvety. Tradícia nakupovania od trhovníkov v našom meste siaha stáročia do minulosti a na týchto miestach pokračuje dodnes.