3 výstavy v Bratislave, ktoré sa v lete oplatí navštíviť

3 výstavy o Bratislave, ktoré sa v lete oplatí navštíviť

Čas čítania: 2 minút

Bratislavské galérie a múzeá ponúkajú aj počas leta množstvo zaujímavých výstav. V jednom čase sa stretli až tri expozície venované Bratislave – jej vývoju, plánovaniu, histórii aj životu Bratislavčanov. Kde si ich môžete pozrieť?

Bratislava je zelenšia: Vynovené parky lákajú rodiny s deťmi aj športovcov

Bratislava je zelenšia: Vynovené parky lákajú rodiny s deťmi aj športovcov

Čas čítania: 3 minút

Miesta na oddych, aktívne trávenie voľného času alebo schladenie pred horúčavami vyhľadávajú obyvatelia každého mesta. Aj v Bratislave sa postupne rozširuje mapa moderných mestských parkov. Obyvatelia hlavného mesta dostali v poslednom čase nové možnosti v týchto zelených oázach.

Najdlhší trolejbus v Bratislave: Pre vodiča výzva, pre cestujúcich záruka pohodlia

Najdlhší trolejbus v Bratislave: Pre vodiča výzva, pre cestujúcich záruka pohodlia

Čas čítania: 4 minút

Dopravný podnik Bratislava (DPB) rozšíril flotilu o svoje doposiaľ najdlhšie vozidlá. Dvojkĺbové trolejbusy premávajú na najvyťaženejších linkách a vďaka veľkorysým rozmerom dokážu prepraviť viac cestujúcich. Netypická dĺžka a dva kĺby však predstavujú aj výzvu pre vodičov. O tom, ako sa takýto trolejbus šoféruje a aké sú reakcie cestujúcich, v rozhovore prezrádza Jaroslav Olejník, jeden z ich prvých vodičov.

Najdlhší trolejbus v Bratislave

VIDEO: Ako sa šoféruje najdlhší trolejbus v Bratislave?

Čas čítania: < 1 minút

Dopravný podnik Bratislava spustil prevádzku svojho doposiaľ najdlhšieho vozidla. Dvojkĺbové trolejbusy premávajú na tých najvyťaženejších linkách a vďaka veľkorysým rozmerom sa do nich zmestí viac cestujúcich. Netypická dĺžka a dva kĺby však predstavujú aj výzvu pre vodičov. Ako sa takýto trolejbus šoféruje, a čo naň hovoria cestujúci?

Kvíz: Spoznáte európske mestá objektívom fotografa Adama Kováča?

Kvíz: Spoznáte európske mestá objektívom fotografa Adama Kováča?

Čas čítania: 4 minút

Patríte k vášnivým cestovateľom a spoznávanie nových destinácií je vaše hobby? Otestujte svoje znalosti európskych miest a načerpajte inšpiráciu na ďalšie cesty. Profesionálny fotograf Adam Kováč vo svojej tvorbe zvečňuje veľké metropoly i menšie mestečká a na jeho záberoch môžete otestovať svoje znalosti. Fotografie sú doplnené o autorský komentár.

Kam na korčule v Bratislave? Inšpirujte sa týmito 3 tipmi

Kam na korčule v Bratislave? Inšpirujte sa týmito 3 tipmi

Čas čítania: 3 minút

V Bratislave sa počas letných mesiacov korčuľovanie stáva jednou z najvyhľadávanejších aktivít. Obľúbenými trasami sú hrádze a cestičky v parkoch, ale aj cyklotrasy, ktoré dajú vašej kondičke poriadne zabrať. Inšpirujte sa týmito tipmi pre rodiny s deťmi, skúsenejších aj tých, ktorí hľadajú výzvu.

Kurzy pre deti, jednotlivcov či celé rodiny: Ktoré sú v Bratislave najvyhľadávanejšie?

Kurzy pre deti, jednotlivcov či celé rodiny: Ktoré sú v Bratislave najvyhľadávanejšie?

Čas čítania: 4 minút

Bratislava ponúka viacero možností, ako tráviť voľný čas oddychovo, ale i produktívne. Pre záujemcov o aktívny relax sa nájde množstvo vzdelávacích kurzov a možností, ako rozvíjať svoje schopnosti v detstve i v dospelosti, individuálne aj v skupine. Na svoje si prídu aj tí, ktorí hľadajú náročnejšie výzvy. Toto sú niektoré z najobľúbenejších vzdelávacích kurzov v našom meste.

Bratislavské tržnice: Kde nájdete čerstvú zeleninu, ovocie či kvety?

Bratislavské tržnice: Kde nájdete čerstvú zeleninu, ovocie či kvety?

Čas čítania: 3 minút

V Bratislave nájdeme niekoľko tržníc vo forme historických budov aj jednoduchých stánkov na ulici. Jedno však majú spoločné – práve sem chodia Bratislavčania nakupovať tie najchutnejšie potraviny, zeleninu, ovocie a najkrajšie kvety. Tradícia nakupovania od trhovníkov v našom meste siaha stáročia do minulosti a na týchto miestach pokračuje dodnes.

3 tipy na okružné cyklovýlety od Dunaja pre začiatočníkov i pokročilých

3 tipy na okružné cyklovýlety od Dunaja pre začiatočníkov i pokročilých

Čas čítania: 3 minút

Obľúbená letná destinácia Bratislavčanov, dunajská mestská pláž Tyršák, sa nachádza na križovatke viacerých cyklociest. Vďaka svojej polohe môže poslúžiť ako ideálny stretávací a štartovací bod cyklovýletov, ako aj cieľ, v ktorom sa športovci môžu občerstviť a načerpať sily. Inšpirujte sa tipmi na výlety na dvoch kolesách, ktoré začínajú i končia na Tyršáku.

Finalisti Office roka: Pracovné prostredie je súčasťou identity firmy, ovplyvňuje aj jej smerovanie

Finalisti Office roka: Pracovné prostredie je súčasťou identity firmy, ovplyvňuje aj jej smerovanie

Čas čítania: 5 minút

Každoročná anketa Office roka oceňuje spoločnosti, pre ktoré kancelárie nie sú iba povinnou jazdou, no pristupujú k nim ako ku kľúčovému aspektu svojho fungovania. Kvalitné pracovné priestory môžu byť nositeľom značky, dôležitým benefitom pre zamestnancov a šíriteľom dobrého mena firmy medzi klientmi i dodávateľmi. Svoje kancelárie predstavili traja finalisti ankety, spoločnosti Deloitte, Slovenské elektrárne a architektonický ateliér Morocz Taczovsky Group, ktorý stojí za návrhom H2O Coworking.

Navrhli posprejované kancelárie: Priestory v Sklade č. 7 sme sa snažili zútulniť

Navrhli posprejované kancelárie: Priestory v Sklade č. 7 sme sa snažili zútulniť

Čas čítania: 5 minút

Historická budova Skladu č. 7 patrí k dominantám ľavého brehu Dunaja v Bratislave. Z bývalého industriálneho objektu sa stávajú moderné kancelárske priestory v dynamicky rastúcom downtowne, ktoré však nesú prvky umenia a undergroundu. Autori návrhu interiéru, ateliér Rudohradsky  – Martina a Marek Rudohradskí – v rozhovore približujú princípy a základné postoje k návrhu, a prečo sa rozhodli zachovať maximum z pôvodného stavu.

Zaujímavé miesta mestských častí: Čunovo

Zaujímavé miesta mestských častí: Čunovo

Čas čítania: 3 minút

V najjužnejšej mestskej časti Bratislavy si prídu na svoje milovníci prírody aj histórie. Čunovo sa nachádza na hraniciach Slovenska, Maďarska a Rakúska a k Bratislave bolo pripojené v roku 1947. Jeho idylické prostredie na brehu Dunaja ponúka niečo pre každého – aktívny aj pasívny oddych pri vode, kultúrne zážitky či čas strávený v prírode.

7 bratislavských antikvariátov, ktoré dávajú knihám druhú šancu

7 bratislavských antikvariátov, ktoré dávajú knihám druhú šancu

Čas čítania: 3 minút

Hoci sa môže zdať, že so všadeprítomným trendom digitalizácie postupne upadajú tradičné knihy do zabudnutia, stále majú svojich vyznávačov. Ich okruh sa navyše rozširuje so šíriacou sa podporou udržateľnosti a cirkulácie. Vďaka kamenným alebo online antikvariátom ani dnes knihy nemusia končiť zaprášené na vrchnej poličke či v pivnici, ale vracajú sa späť k novým čitateľom. V Bratislave tieto „knižné secondhandy“ spája túžba nájsť zabudnutým knihám nových majiteľov. Ktoré sú tie najznámejšie?

Režisér filmu o mrakodrape Jaro Vojtek: Budujeme si nové európske mesto, Bratislava sa stáva vyváženejšou

Režisér filmu o mrakodrape Jaro Vojtek: Budujeme si nové európske mesto, Bratislava sa stáva vyváženejšou

Čas čítania: 5 minút

Po kolaudácii prvého slovenského mrakodrapu Eurovea Tower bol okrem samotnej stavby dokončený aj film s názvom 168, ktorý dokumentoval nielen proces výstavby, ale aj príbehy ľudí, ktorí na ňom spolupracovali. Premiéru bude mať na marcovom Febiofeste. Oceňovaný slovenský režisér Jaroslav Vojtek v rozhovore vysvetľuje, ako prepojil ľudské príbehy s príbehom stavby.

Anketa: Toto sú ikony nášho hlavného mesta podľa Bratislavčanov

Anketa: Toto sú ikony nášho hlavného mesta podľa Bratislavčanov

Čas čítania: 3 minút

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Bratislava? Hoci naše hlavné mesto patrí medzi tie menšie v Európe, nachádza sa v ňom viacero významných historických i moderných stavieb. V ankete sme sa ľudí pýtali, ktoré z nich patria podľa ich názoru medzi ikony či dominanty Bratislavy. Tieto spomenuli najčastejšie.

Nočná s mestským policajtom: Bratislava sa stáva bezpečnejším mestom

Nočná s mestským policajtom: Bratislava sa stáva bezpečnejším mestom

Čas čítania: 6 minút

Mestskí policajti nastupujú do nočnej zmeny o siedmej večer. Oblečú sa do výstroje, preberú si výbavu a po brífingu začnú s hliadkovaním. Znie to celkom stereotypne, no o opaku vás v rozhovore  presvedčí príslušník mestskej polície Michal. Prezrádza, že počas svojej nočnej služby v práci sa nenudí a zložité situácie niekedy rieši až do východu slnka. Z dôvodu zachovania bezpečnosti nezverejňujeme celé meno respondenta.

9 bratislavských plavární, v ktorých si môžete zaplávať aj v zime

9 bratislavských plavární, v ktorých si môžete zaplávať aj v zime

Čas čítania: 4 minút

Príležitostí na športovanie v exteriéri je v zime pomenej a preto mnohí obyvatelia hlavného mesta vyhľadávajú kryté bazény, ktoré ponúkajú možnosť zaplávať si aj počas chladných mesiacov. Aké majú plavci podmienky v zimnej Bratislave? Toto je deväť bazénov, ktoré môžete navštíviť aj v tomto ročnom období.

Stavebná fakulta STU oslávila 85 rokov, dbá na udržateľnosť a nebráni sa ani umelej inteligencii

Stavebná fakulta STU oslávila 85 rokov, dbá na udržateľnosť a nebráni sa ani umelej inteligencii

Čas čítania: 5 minút

Dňa 5. decembra 1938 sa začala výučba na vtedajšej Vysokej škole technickej Dr. M. R. Štefánika. Z dočasného sídla v Martine sa po roku presťahovala do Bratislavy, kde dnes ako Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity pripravuje budúcich projektantov, stavbárov, architektov a ďalších absolventov. O uplatnení študentov, moderných trendoch vo výučbe a o plánoch fakulty do budúcnosti hovorí jej prodekanka pre vonkajšie vzťahy a spoluprácu s praxou, doc. Ing. Katarína Gajdošová, PhD.