Navrhli posprejované kancelárie: Priestory v Sklade č. 7 sme sa snažili zútulniť

Navrhli posprejované kancelárie: Priestory v Sklade č. 7 sme sa snažili zútulniť

Čas čítania: 5 minút

Historická budova Skladu č. 7 patrí k dominantám ľavého brehu Dunaja v Bratislave. Z bývalého industriálneho objektu sa stávajú moderné kancelárske priestory v dynamicky rastúcom downtowne, ktoré však nesú prvky umenia a undergroundu. Autori návrhu interiéru, ateliér Rudohradsky  – Martina a Marek Rudohradskí – v rozhovore približujú princípy a základné postoje k návrhu, a prečo sa rozhodli zachovať maximum z pôvodného stavu.

Zaujímavé miesta mestských častí: Čunovo

Zaujímavé miesta mestských častí: Čunovo

Čas čítania: 3 minút

V najjužnejšej mestskej časti Bratislavy si prídu na svoje milovníci prírody aj histórie. Čunovo sa nachádza na hraniciach Slovenska, Maďarska a Rakúska a k Bratislave bolo pripojené v roku 1947. Jeho idylické prostredie na brehu Dunaja ponúka niečo pre každého – aktívny aj pasívny oddych pri vode, kultúrne zážitky či čas strávený v prírode.

7 bratislavských antikvariátov, ktoré dávajú knihám druhú šancu

7 bratislavských antikvariátov, ktoré dávajú knihám druhú šancu

Čas čítania: 3 minút

Hoci sa môže zdať, že so všadeprítomným trendom digitalizácie postupne upadajú tradičné knihy do zabudnutia, stále majú svojich vyznávačov. Ich okruh sa navyše rozširuje so šíriacou sa podporou udržateľnosti a cirkulácie. Vďaka kamenným alebo online antikvariátom ani dnes knihy nemusia končiť zaprášené na vrchnej poličke či v pivnici, ale vracajú sa späť k novým čitateľom. V Bratislave tieto „knižné secondhandy“ spája túžba nájsť zabudnutým knihám nových majiteľov. Ktoré sú tie najznámejšie?

Režisér filmu o mrakodrape Jaro Vojtek: Budujeme si nové európske mesto, Bratislava sa stáva vyváženejšou

Režisér filmu o mrakodrape Jaro Vojtek: Budujeme si nové európske mesto, Bratislava sa stáva vyváženejšou

Čas čítania: 5 minút

Po kolaudácii prvého slovenského mrakodrapu Eurovea Tower bol okrem samotnej stavby dokončený aj film s názvom 168, ktorý dokumentoval nielen proces výstavby, ale aj príbehy ľudí, ktorí na ňom spolupracovali. Premiéru bude mať na marcovom Febiofeste. Oceňovaný slovenský režisér Jaroslav Vojtek v rozhovore vysvetľuje, ako prepojil ľudské príbehy s príbehom stavby.

Anketa: Toto sú ikony nášho hlavného mesta podľa Bratislavčanov

Anketa: Toto sú ikony nášho hlavného mesta podľa Bratislavčanov

Čas čítania: 3 minút

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Bratislava? Hoci naše hlavné mesto patrí medzi tie menšie v Európe, nachádza sa v ňom viacero významných historických i moderných stavieb. V ankete sme sa ľudí pýtali, ktoré z nich patria podľa ich názoru medzi ikony či dominanty Bratislavy. Tieto spomenuli najčastejšie.

Nočná s mestským policajtom: Bratislava sa stáva bezpečnejším mestom

Nočná s mestským policajtom: Bratislava sa stáva bezpečnejším mestom

Čas čítania: 6 minút

Mestskí policajti nastupujú do nočnej zmeny o siedmej večer. Oblečú sa do výstroje, preberú si výbavu a po brífingu začnú s hliadkovaním. Znie to celkom stereotypne, no o opaku vás v rozhovore  presvedčí príslušník mestskej polície Michal. Prezrádza, že počas svojej nočnej služby v práci sa nenudí a zložité situácie niekedy rieši až do východu slnka. Z dôvodu zachovania bezpečnosti nezverejňujeme celé meno respondenta.

9 bratislavských plavární, v ktorých si môžete zaplávať aj v zime

9 bratislavských plavární, v ktorých si môžete zaplávať aj v zime

Čas čítania: 4 minút

Príležitostí na športovanie v exteriéri je v zime pomenej a preto mnohí obyvatelia hlavného mesta vyhľadávajú kryté bazény, ktoré ponúkajú možnosť zaplávať si aj počas chladných mesiacov. Aké majú plavci podmienky v zimnej Bratislave? Toto je deväť bazénov, ktoré môžete navštíviť aj v tomto ročnom období.

Stavebná fakulta STU oslávila 85 rokov, dbá na udržateľnosť a nebráni sa ani umelej inteligencii

Stavebná fakulta STU oslávila 85 rokov, dbá na udržateľnosť a nebráni sa ani umelej inteligencii

Čas čítania: 5 minút

Dňa 5. decembra 1938 sa začala výučba na vtedajšej Vysokej škole technickej Dr. M. R. Štefánika. Z dočasného sídla v Martine sa po roku presťahovala do Bratislavy, kde dnes ako Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity pripravuje budúcich projektantov, stavbárov, architektov a ďalších absolventov. O uplatnení študentov, moderných trendoch vo výučbe a o plánoch fakulty do budúcnosti hovorí jej prodekanka pre vonkajšie vzťahy a spoluprácu s praxou, doc. Ing. Katarína Gajdošová, PhD.

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Tradičné reštaurácie Bratislavy tvorili kolorit mesta. Ktoré dnes preberajú štafetu?

Čas čítania: 3 minút

História viacerých reštaurácií v Bratislave siaha už do prešporských čias. Mnohé z nich dnes pokračujú v rokmi overenej tradícii a jedlá pripravujú podľa receptov tradičnej prešporskej kuchyne v modernej podobe, iné zasa napredujú vďaka originálnym kulinárskym trendom a svojej obľúbenosti medzi domácimi. Ktoré tradičné reštaurácie patria v Bratislave k tým najobľúbenejším, a ktoré novootvorené preberajú štafetu pri udávaní gastronomických trendov v hlavnom meste?

Urbanisti z Gehl architects: Morten Kjer Jeppesen a Yaxin Wang.

Urbanisti z Gehl Architects: Mesto je dobré vtedy, keď v ňom ľudia chcú tráviť čas

Čas čítania: 4 minút

Gehl Architects je medzinárodná architektonická a urbanistická spoločnosť založená dánskym architektom Janom Gehlom, jedným z priekopníkov mestotvorby orientovanej na peších a cyklistov. Jeho ateliér sa zameriava na zvyšovanie kvality verejných priestorov a život nielen v budovách, ale najmä medzi nimi. V Bratislave sa odborníci tohto ateliéru venujú revitalizácii niektorých bývalých priemyselných oblastí, napríklad zóne Nové Lido na pravom brehu Dunaja. V rozhovore odpovedajú Morten Kjer Jeppesen (MKJ), vedúci európskeho tímu pre masterplanning a dizajn, a urbanistka a architektka Yaxin Wang (YW).

Výškové budovy a Slovensko: Otec ázijských veží Ladislav Hudec, Manderlák i rastúce nábrežie

Výškové budovy a Slovensko: Otec ázijských veží Ladislav Hudec, Manderlák i rastúce nábrežie

Čas čítania: 4 minút

Výškové budovy sa aj v našich končinách stávajú súčasťou verejného priestoru a každodenného života. S ich výstavbou to v minulosti nebolo jednoduché a veľkolepé plány často stroskotali pre nedokonalé riešenia, chýbajúce financie či režim, ktorý im neprial. Najviac „výškoviek“ má dnes v katastri naše hlavné mesto. Pozrite sa, ktorá budova presiahla ako prvá výšku 40 metrov a aké sú súčasné trendy v stavaní mrakodrapov.

Zaujímavé miesta mestských častí: Jarovce, Rusovce

Zaujímavé miesta mestských častí: Jarovce, Rusovce

Čas čítania: 4 minút

Dve z troch najjužnejších mestských častí Bratislavy sú súčasťou Slovenska od roku 1947, keď boli kvôli výstavbe dunajského prístavu na základe dohody s Maďarskom pričlenené k nášmu územiu. Do začiatku 70. rokov 20. storočia fungovali ako samostatné obce, 1. januára 1972 sa stali mestskými časťami Bratislavy. Vďaka šľachtickej minulosti a bohatej histórii v oboch nájdeme množstvo zaujímavých miest.

Bratislavské víno je nositeľom kultúry a tradície, môže pomôcť rozvoju cestovného ruchu

6 z najzaujímavejších článkov na Spojenej Bratislave v roku 2023

Čas čítania: 3 minút

Rok 2023 bol v hlavnom meste dynamický a plný zmien. Rýchlo rastúce nové centrum na brehu Dunaja mení panorámu Bratislavy prakticky z roka na rok, pribúdajú zrekonštruované či úplne nové verejné priestory a umelecké diela, mení sa i dopravná infraštruktúra a rastie ponuka služieb. V týchto kulisách sa stále odohráva množstvo zaujímavých ľudských príbehov. Prečítajte si výber z toho najzaujímavejšieho, čo sa uplynulý rok v našom meste dialo.

Bratislava má poklad vo forme plnohodnotného lesa iba kúsok od centra

Bratislavskí lesníci: Bratislava má poklad vo forme plnohodnotného lesa iba kúsok od centra

Čas čítania: 4 minút

Bratislava sa v porovnaní s inými veľkomestami môže pochváliť množstvom zelených plôch. Vďaka polohe medzi tokom Dunaja a malokarpatským masívom obklopujú hlavné mesto lesy, ktoré priaznivo ovplyvňujú život jeho obyvateľov. Michal Noga, ktorý má na starosti lesnú pedagogiku v organizácii Mestské lesy Bratislava (MLB), v rozhovore prezradil, v čom spočíva práca bratislavských lesníkov a ako prispievajú k rozvoju i ochrane lesnej zelene.

Vianočné trhy v Štrasburgu

Najkrajšie vianočné trhy v Európe: V top desiatke sa umiestnila aj Bratislava

Čas čítania: 4 minút

Varené víno, voňavý punč, tradičné lokše plnené pečienkou a ďalšie originálne špeciality každoročne patria k adventu. Vianočné trhy pravidelne organizujú mnohé európske metropoly, ktoré lákajú tisícky turistov. Patrí sem aj Bratislava, ktorá sa podľa prestížneho britského denníka The Times, dostala medzi desiatku najkrajších vianočných trhov v Európe.

Aké sú Vianočné trhy 2023 v Bratislave?

Aké sú Vianočné trhy 2023 v Bratislave?

Čas čítania: < 1 minút

Každoročné Vianočné trhy opäť zavítali na námestia Bratislavy a ponúkajú množstvo rozličných pochúťok, horúcich nápojov a tradičných remeselných výrobkov. Pozrite sa s nami, ako to na nich vyzerá.

Kolportér Boris Tavaly

Najznámejší kolportér: Neviem si predstaviť deň bez predaja novín a interakcie s ľuďmi

Čas čítania: 4 minút

Hoci tradičnú tlač v súčasnosti postupne nahrádzajú internetové médiá, v histórii má významné miesto. Viažu sa k nej aj tzv. kolportéri či kameloti, ich predajcovia, ktorí noviny a časopisy núkali okoloidúcim priamo na ulici. Jedným z  posledných je Boris Tavaly, ktorý zanechal prácu v Slovenskej akadémii vied a začal predávať časopisy na bratislavských uliciach a námestiach. So svojím typickým hlasom roky oslovuje ľudí hláškami ako: „Denná tlač!“ či „Kúpte si noviny!“ V rozhovore prezrádza, ako sa dostal ku svojmu povolaniu a ako vidí jeho budúcnosť.

Tradičný priemysel v Bratislave: Figaro, Istrochem a Slovnaft, aká je ich história?

Tradičný priemysel v Bratislave: Figaro, Istrochem a Slovnaft, aká je ich história?

Čas čítania: 4 minút

V záplave moderných technológií a startupov v Bratislave dodnes nájdeme úspešné prevádzky priemyselných firiem, ale aj pozostatky tovární, ktoré v minulosti vytvárali množstvo pracovných miest pre obyvateľov hlavného mesta. Prečítajte si príbehy rafinérie Slovnaft, chemickej továrne Istrochem a výrobcu cukroviniek Figaro, ktoré roky patrili či patria k ekonomickým pilierom Bratislavy.